Saturday, 13th of August 2022 Contact us on - info@srilanka-portalen.se

HomeStay på Sri Lanka med Travel Research; Boende på landsbygden i ett ” Selyn Community”,

 

Prova på boende i ett traditionellt lankesiskt hem på natursköna landsbygden utanför Kurunegala. Upplev lugnet, värmen och vardagen i en lankesisk familj. Upplev kulturen på nära håll.

Ta del av vardagssysslor, exempelvis lankesisk matlagning, och lär lite av grunderna i ett genuint hantverk som vävning.
Upplev glädjen och värmen i en by med genuina lankesiska traditioner.
Gör en komplett ”Selyn Fair trade experience” genom att välja en rundresa i produktionen som finns runt Kurunegala. (Färgning, vävning, leksakstillverkning, försäljning)

 

Homestay på Sri Lanka med TravelResearch

De finns många sätt att lära känna ett lands kultur och traditioner som besökare. Med kunskap om landet Sri Lanka går det att på några veckor ta sig runt och uppleva en härlig blandning av exotiskt äventyr, natur och kultur.
Att för en stund byta ut lyxiga hotell på en semesterresa och i stället bo hemma hos en familj några dagar ger ett djup och en förståelse för människorna och kulturen som är svår att uppnå på annat sätt.
En del resenärer säger till och med:
-Att uppleva ett lands kultur och tradition utan att göra ett ”homestay” är som att titta på film utan ljud och undertext-

131247

Kanske ligger det någonting i det?
En sak är säker: Ett “homestay” ger ett lugn i sinnet som  kommer att göra resten av semesterresan vackrare och med fler nyanser. Mindfulness i praktiken.

Att bo hemma i en lankesisk familj

Byn Nellliya är beläget i vackra omgivningar mellan ”paddy fields” och grönskande kullar  ( Kimbunkete norr om Kurunegala).
På slingrande sandvägar når du byn där tiden vid en första anblick stått stilla, och tecknen är få av det moderna samhället. När du någon dag senare lämnar byn på samma slingrande vägar kommer du sakna lugnet och enkelheten.

2022

Det är då lätt att tänka:
-Varför måste hjulen snurra så snabbt i våra moderna livet? Varför måste allt vara så häftigt, effektivt och prestigefullt?
-Kanske borde alla sträva efter ett liv nära naturen, arbeta och hjälpa varandra, och vara nöjda när basbehoven är tillgodosedda?
Detta är definitivt en vistelse som kan ge perspektiv till det moderna livet, Och man behöver inte vara religiös för att inse att Buddismen som livfilosofi har en lugnande inverkan på individen och sättet att förhålla sig till vardagen.
Känns det bra i hjärtat är det alldeles säkert rätt!
Ett okomplicerat och enkelt förhållningssätt till livet.

Lankeserna är vänliga och hjälpsamma. Det är en stor händelse för en familj på landsbygden  att få besök av västerlänningar, och inför besöket är det alltid lite nervöst. Alla kan självklart inte tala engelska men med god ambition går det ändå att kommunicera och förstå varandra. De flesta som gör ett homestay kommer dit i taxi med en engelsktalande guide och som kan tolka om det behövs. Eftersom våra homestay drivs i ett community finns det dessutom engelsktalande arbetsledare på Selyn inom räckhåll.

2425

 

Husen som gästerna bor i är enkla men förvånansvärt prydligt uppförda och inredda. En del familjer har ett separat gästrum men oftast flyttar familjen ihop för att erbjuda rum för en gäst. Det finns alltid insektsnät över sängarna. Men all form av lyx saknas och gästerna måste vara införstådda med att det är som det är hos just den familjen.

Detta är själva grundtanken med homestay, att bo hemma utan speciella arrangemang.
Lankeser håller sina hem rena och även om levnadsförhållandena är enkla kan man förvänta sig ett boende som är rent och hygieniskt.

2711
Renligheten i kombination med tillgången på rent vatten gör att det är sällsynt att en turist på Sri Lanka blir dålig i magen vare sig han eller hon äter på restaurang, äter av “streetfood” utmed vägen eller efter måltider i ett hem.
I ett lankesiskt hem på landsbygden lagas maten ofta utomhus.
För de som är intresserade finns möjlighet att delta vid matlagningen och lära sig laga en lankesisk ”Rice & Curry”tillsammans med familjen. Ett fåtal råvaror räcker till en välsmakande middag för ett flertal personer.
För de som stannar lite längre går det att beställa cyklar för en cykeltur i de fantastiska omgivningarna, kanske med en pick-nick korg på cykeln. Detta måste beställas i förväg.

Selyn Community

Kvinnorna i familjerna som erbjuder homestay jobbar alla på Selyn “Hand Loom”. Möjligheten att ta emot “homestay gäster” skiftas mellan kvinnorna så att alla får möjlighet att vara värd. Inkomsterna delas mellan kvinnorna. Alla bor på gångavstånd från Selyn “Hand Loom”

6DSC_0265

I produktion tillverkas vackra tyger med enbart traditionella och manuella metoder. Det är en svår konst att handväva vackra tyger med kvalite, och kvinnorna är lite av “Hand-loom artists” med ett stort hantverkskunnande.
Som homestay gäst får man insyn i hur hur det är att både bo  och jobba i byn, att få ihop livspusslet på landsbygden i Sri Lanka. Och man får uppleva styrkan att tillhöra ett community. För de intresserade finns också möjlighet att lära sig lite om vävning.
Selyn tillhandahåller dessutom ett daghem för barnen så att kvinnorna ska kunna jobba. Det är populärt bland gäster att spendera lite tid med barnen.
Som gäst är det naturligtvis möjligt att hjälpa till i hemmet. För de som stannar flera dagar faller sig sådana aktiviteter naturligt.

315

Selyn ”Fair trade experience”

För  intresserade kan en rundresa beställas  i en del av Selyn’s produktionskedja. Alla produktionsplatserna ligger runt Kurunegala
1. Färgning: Resan börjar i en annan by nära Kurunegala där Selyns färgningsanläggning ligger. Selyn är en “grön” produktion som inte släpper inte ut några giftiga ämnen i naturen och runt produktionen finns trädgårdsodlingar..

4
2. Vävning: Väveriet ligger i byn Nelliya där även home stay sker. En  homestay gäst som gör fair trade experience anländer du till lunch och stannar över natten i byn och fortsätter turen efter frukost nästa dag.

seeelyyn
3. Leksaks produktion: Leksaksfabriken ligger i hjärtat av Kurunegala. Vi anländer till produktionen på förmiddagen efter frukost och får en förevisning hur leksakerna och smycken mm tillverkas. Där tillverkar man vackra tygleksaker av kända designers och mycket annat.

7
4. Show room: Rundturen avslutas i Selyn ”show room”, en affär i “boutique-style” där alla produkter och tyger visas i all sin färgprakt och som säljs till fördelaktiga priser. Där finns även annat hantverk från bygden till salu.

DSC_1281

En ”Fair Trade Experience” kan självklart göras utan att göra ett homestay. En lagom tidsåtgång för en sådan är 4-5 h inkl en traditionell hemlagad lunch på Selyn. Lunchen lagas och serveras av byns kvinnor.

selyn7- NY

Den bästa tidpunkten att göra ett homestay är i början av en rundresa i Sri Lanka.  Det finns möjlighet att stanna flera dagar för att  lite grundligare ta del av livsstilen men också upptäcka de vackra omgivningarna, till exempel på cykel.

För mera information kontakta info@srilanka-portalen.se or info@travelresearch.se
Märk  “Homestay”

© 2022 - sri lanka-portalen