Saturday, 13th of August 2022 Contact us on - info@srilanka-portalen.se

Sri Lanka- Asiens bästa resmål, sommaren 2019

Solsäkra din semester i sommar och boka nästa resa till Sri Lanka- A land like no other. Det är inte många som vet att Sri Lanka går att besöka minst lika bra på sommaren som på vintern. Från april månad är det bland annat landets oexploaterade östkust som gäller. Vi slår därför ett slag för att resa mot strömmen och besöka detta lands okända pärlor på sommaren

Sommarens pärlor:

Under sommaren när monsunen drar in över Sri Lankas södra och sydvästra delar går solen upp på andra ställen i landet och visar en sida av Sri Lanka som många inte vet existerar. Trots landets lilla yta ger det tropiska öklimatet känslan av att befinna sig i flera länder samtidigt. 


Kalpitya: Sol, bad, blåvalar, delfiner, safari, vildmark, äventyr, ridning
♥ Sigiriya: Vandring, cykling, kultur, elefant safari, matlagning
♥ Trincomalee: Blåvalar, delfiner, snorkling, dykning, sol & bad
♥ Passikudah: Vattensport, snorkling, ayurveda, sol & bad
♥ Arugambay: Surf, Vildmark, safari, fikse, sol & bad
Ella: Vandring, teplantage, vattenfall, natur, utsikt
♥ Kirinda: Vildmark, safari, kultur, sol & bad
♥ Mirissa: Sol, bad, strandliv

elephant


Börja din resa i Kalpitya som ger en bra start på din semester med både sol, bad och äventyr:kite_2

1.Kalpitya: Bara 2 timmar norr om Colombo hittar du den okända staden Kalpitya som har mycket att erbjuda och helt olik andra städer i landet. Området går ut som en halvö i Indiska Oceanen och har både fantastiska kuststräckor med sanddyner som påminner en del om Maldiverna samt en lagun som ämnar sig väldigt bra för Kitesurf. Hittills är det just Kitesurf som lockar flest turister då vinden från havet med skydd från sanddynerna ger de perfekta förutsättningarna att utöva sporten.

Dock har Kalpitya mer att erbjuda än så. Utanför kusten ligger inte mindre än 14 öar som kan nås med båt, korallrev som ger bra dyk och snorkling möjligheter samt att både blåvalen och delfiner bor utanför kusten. Du kan därför enkelt boka en båttur som ger dig möjlighet att se världens största däggdjur samt hundratals delfiner. För dig som vill ha lite extra äventyr kan du även hyra häst och se havet och lagunen från hästryggen.

 

Inte långt från Kalpitya ligger även nationalparken Wilpattu som erbjuder både häftiga jeepsafaris ochleopard vildmarksboenden i lite mer luxuösa tält.

Ett tips är att ta en båt från Kalpitya till Wilpattu där du åker genom lagunen i soluppgången tillsammans med lokala fiskare och ser området från en helt annan vinkel. En magisk tur. Parken är väldigt orörd och det är inte många jeepar som hittar hit vilket gör parken väldigt unik. Utöver detta är parken hem för både leoparder, elefanter och olika fågelarter.

 

 

2. Sigiriya: På vägen till Pärlan i Nordöst kan du göra ett stopp i Sigiriya, tidigare huvudstaden i landet, och bestiga den kända lejonklippan som har rester från kung Kashyapa 477-495 e.Kr palats på toppen. Ta även en cykeltur runt Pollonnaruwas ruiner eller besök Minneriya nationalpark som är känd för sina hundratals elefanter.

sigiriya_2

3. Trincomalee: Trincomalee ligger ca 6-7 timmar från huvudstaden Colombo på landets östra sida som vi brukar kalla för ”Pärlan i nordöst”. Trinco har exempelvis en av världens finaste naturliga hamnar som ligger mitt i staden, men resenärer kommer framförallt för de fina stränderna Upuvelli och Nilavilli beach. Klimatet i Trincomalee är lite torrare vilket gör att landet ser helt annorlunda ut här uppe i jämförelse med resten av landet.

trinco

Oavsett vilken strand du väljer att bo på kan du enkelt åka ut till den vackra nationalparken Pigeon Island som ligger och flyter i det kristallklara vattnet utanför Trincomalees kust.
Öns naturliga skönhet med klippor i väster tillsammans med den kritvita sanden gör stället till ett litet paradis mitt i Indiska Oceanen. Men det är inte bara stranden som gör stället värt att besöka utan livet som befinner sig under ytan. Revet utanför ön är väldigt grunt och gör detta till ett perfekt ställe för snorkling då det är ett hem för en mängd koraller och färgglada fiskar.
Sätt på dig snorklingsutrustning och ge dig ut i vattnet tillsammans med sköldpaddor och reefsharks, en upplevelse du inte får missa! Förutom snorkling och dykning vid Pigeon Island
kan du även åka ut på fantastisk blåvalssafari.

pigeon_island

 

4. Passikudah: Några mil söder om Trincomalee hittar du den vackra kuststräckan Passikudah. Den kan beskrivas lite som östkustens ”riviera”. Den långa sandstranden har några av landets finaste hotell samlade på ett och samma ställe och erbjuder självklart lite mer lyx och flärd.
Unna dig sköna ayurveda behandlingar från hotellens fina span, snorkla utanför revet som ligger precis utanför kusten, lata dig vid poolen eller kör lite vattenskoter om du behöver pausa från sol och bad. Du kan vara säker på att hitta något att underhålla dig med!

passikudah2passikudah

5. Arugambay: Söder om Passikudah ligger staden Arugambay som har landets kanske bästa surf. Vi brukar kalla staden Sri Lankas “surfers paradise”. Stämningen i staden är en helt annan och är mer ”laid back” än andra ställen i landet.
Stranden delas av såväl surfare, turister och lokala fiskare vilket gör Arugambay till en unik plats med en väldigt speciell atmosfär. Bo mitt på stranden eller välj några av de fina mer exklusiva hotellen strax utanför.
Stränderna som sträcker sig mil efter mil runt Arugambay är helt orörda utan varken turister eller hotell vilket gör Arugambay till en stad du inte bör missa.
Glöm inte att besöka Kumana nationalpark som ligger intill staden och erbjuder häftiga jeepsafaris med både elefanter och leoparder. Parken kanske inte har lika mycket djur som Yala (landets kändaste nationalpark) men desto mindre turister vilket gör den värd ett besök.

 

DSC_0382 (1)11

6. Ella: Innan du svänger mot landets sydöstra delar rekommenderas att besöka den lilla pärlan i bergen, Ella. Omringad av bergstoppar, teplantage och vattenfall är Ella basen för många fina vandringar och fantastiska utsiktsplatser, helt klart värt ett besök.

5414

7. Kirinda: Längst ut på Sri Lankas östkust i utkanten av nationalparken Yala ligger den lilla okända pärlan Kirinda. Detta ställe ger en perfekt kombination av djur, naturliv och strand, en kombination du har svårt att hitta någon annanstans.
Boka ett jeepsafari i någon av det närliggande parkerna , Bundala, Udawalawe eller Yala, och spendera sedan resten av dagen på stranden eller vid poolen.

 kirindakirinda4kirinda2

8. Mirissa: Innan du åker tillbaka mot huvudstaden Colombo kan du göra en stopp i Mirissa, sydkustens lilla pärla. Stranden är precis som Arugambay formad som ett U och har det perfekta utbudet av barer och restauranger. Stranden är “picture perfect” med den vita sanden och turkosa vattnet som kantas av svajande palmer. 

mirissa

 

 

För mer fler uppslag och tips på sommar-resor till Sri Lanka, Besök Travelresearch hemsida HÄR

 

© 2022 - sri lanka-portalen