Saturday, 13th of August 2022 Contact us on - info@srilanka-portalen.se

Oceansegling bland valar och delfiner

Upplev yacht segling på Indiska Oceanen bland blåvalar och delfiner.Se en del av Sri Lankas sydkust från havet.Bo med helpension och 5* dining på en 52 fots Katamaran-Yacht. 4 komfortabla hytter med  egen dusch/WC 

 

Yacht Charter med ” Sail Lanka Charter

TravelResearch, din lokala resepartner på Sri Lanka har provat en ny företeelse på Sri Lanka, “Yacht charter” på katamaranen Jade. ( Företaget heter Sail Lanka Charter)

Yacht charter på en katamaran är ett starkt alternativ till ett strandboende för en, två eller flera dagar.
Här erbjuds möjligheten att uppleva den mäktiga känslan när en stor segelbåt tar fart i vinden och säkert förflyttar en ut på okända vatten.
Lägger man till att det är  30 grader i luften, 29  grader i vattnet och att vattnen man seglar, som enda kända plats på jorden, är hem för världens största däggdjur blåvalen, och som har sällskap av andra valar, späckhuggare och delfiner, finns möjligheten till en totalupplevelse man inte kan få någon annanstans.
Vi har bara sett början på båt charter som företeelse på Sri Lanka, det kan vi vara säkra på.

jadeinter1residcruise

Katamaranen Jade:  Katamaranen är 52 fot , byggd i egen regi på Sri Lanka.
Båten är utrustad med fyra separata hytter. Till varje hytt finns dusch och toalett.
Det finns gott om plats för två familjer eller fyra par. Hytterna ligger nere i pontonerna, två på varje sida. Det går alldeles utmärkt att känna sig lite privat även om man mönstrar på med okända gäster.

catamaran3jadeinter2jadejadeinter

Katamaranen har fantastiska egenskaper för charter med sina enorma ytor på däck, både under tak, och öppna ytor för sol/bad. En stor fördel med en Katamaran är att den är mycket stabil under segling, att den klyver vågorna och inte luta. Det gör att man kan röra sig obehindrat även under segling.
När man ligger för ankar förvandlas båten till en stor öppen restaurang och bad-plattform.

Katamaranen har sin hemmahamn i Mirissa där den också utgår ifrån.

Vår seglats:

Vi mönstrade på den 3/11 och var ute nästan 24h. ( tidpunkten var tyvärr i skarven då blåvalen flyttar från Sri Lankas nordost kust till sydkusten, alltså inte riktigt säsong)

Besättningen:  Kapten, en kock och två gastar.
Vi var fem inbjudna gäster som fick prova på Yacht charter.  (Åtta personer alternativt fyra par bor komfortabelt och helt separat på catamaranen)

Det blåste friska vindar när vi gav oss i väg. Vi satte segel och njöt av havet och båtens fart ett par timmar innan det blev mörkt.
Vi ankrade för natten i Welligama bay där vi fick njuta av en god 3 rätters middag. Maten var utsökt och vi blev bjudna förstklassig service.

jade3jade2

Frukosten serverades tidigt nästa morgon(06.00,frivilligt)!
Vi satte segel och styrde ut på havet med fokus att få se valar.  Denna gång såg vi bara en val på lite avstånd men vi såg en hel del delfiner. Valarna håller normalt till på kontinentalsockeln som ligger en bra bit ut i havet.
Det blev snål segling ut till en förutbestämd position, ganska rakt mot vinden, men en fantastisk återfärd där båten fick visa sina bästa segelegenskaper.

Vi ankrade i Mirissa bay för en god lunch,och sol och  bad. Vi hade bl.a en paddle-board med på båten för lite vattenlek. Den visade sig vara irriterande svår att tygla . Vi återvände till hamnen i Mirissa på eftermiddagen rika på nya erfarenheter.

catamaran catamaran7

Summering:
+   En fantastisk och unik upplevelse för oss som gillar hav, natur och segling. Kombinera häftig segling med valsafari och lyx dining
+   En otroligt komfortabel båt med bra mat och service. Resenären behöver inte vara seglare för att kunna njuta av färden.
+   Verksamheten har uppstått ur en fantastisk organisation ( Building a Future Foundation) som förtjänar framgång och  uppmärksamhet.
Vi rekommenderar att söka mer kunskap om organisationen och dess arbete innan ni mönstrar på.
–    Sjösjuka kan bara botas genom att gå iland. Är man känslig ska man ta ett piller i god tid före avfärd.
Man ska tillägga att Katamaranen under segling har bättre egenskaper än andra båtar om man ska undvika sjösjuka, och har goda möjligheter att ge förstagångs seglare mersmak för segling.

Stöd lokal entreprenörskap: “Building a Future Foundation”

”Building a Future Foundation”, www.baflk.org ,grundades av belgaren  Pierre Pringiers 2006,
Organisationen startades för att hjälpa behövande i södra Sri Lanka med utbildning och stöd till arbete, främst inom marin verksamhet, te.x båtbyggnation. Den har blivit till en inkubator för ny företagssamhet
Båten, Katamaranen är byggd i denna verksamhet, och charter verksamheten är en ett exempel på Spinn-off från detta initiativ.
Genom att mönstra på katamaranen får man en fantastisk upplevelse till havs men stödjer samtidigt lokal entreprenörskap och lokala initiativ.
Ur denna verksamhet startade  bl.a Wale Watching på Sri Lanka som ett initiativ för några år sedan och som nu mer eller mindre är en industri.

foundatfoundation2

För mer info, kontakta info@Srilanka-portalen.se, märk Yacht sailing

© 2022 - sri lanka-portalen