Thursday, 19th of May 2022 Contact us on - info@srilanka-portalen.se

Företagsresor, Upptäck Sri Lanka

 Skräddarsydda “ Study-tours” till ”The land with opportunities like no other”

Sri Lanka, pärlan i Indiska oceanen, är ett land känt för sina fantastiska stränder, regnskogar, rika djurliv, sin mångtusenåriga kultur och inte minst sin leende befolkning.
Vad som är mindre känt är att det finns unika affärs-möjligheter för många yrkeskategorier.

Studieresor med affärsmöjligheter

Sri lanka har under långa perioder varit koloniserat. Först av portugiser (1500 talet), sedan av holländare(1600 talet) och därefter av Engelsmännen (1800 talet) fram till 1948 då Sri Lanka blev självständigt. Under nästan 30 år var det ett blodigt inbördeskrig som avslutades 2009.

Historien har på olika sätt satt sin prägel på landet. Även om Sri Lanka räknas som ett fattigt land har de exempelvis fri skolgång och även fri tand och sjukvård. Som ett resultat av fri skolgång finns  ingen analfabetism och alla kan dessutom engelska av varierande grad. Befokningen är relativt sett välutbildad.
Sri Lanka med sitt gynnsamma läge och exotiska natur genomgår nu en snabb utveckling och är ett land på frammarsch. Idag är det dessutom en av de lugnaste platserna på jorden med ett stabilt politiskt klimat.
Många faktorer gör Sri Lanka intressant för företag och yrkeskategorier, både att studera och inspireras av men också för de affärsmöjligheter som landet erbjuder i det fördolda.  Varje besök kan alltid förgyllas av en exotisk upplevelse.
I Sri Lanka är det lätt att kombinera nytta med Nöje

Skräddarsydda Business tours

Travelresearch öppnar nu upp för skräddarsydda “Study/business Tours “för företag. pappa-hasanga3-300x200-2
Vi jobbar i detta företag som resekonsulter och moderatorer med målsättningen att kombinera studier och kunskapsutbyten med exempelvis  inspirera till nya affärsmöjligheter och med personliga upplevelser som krydda.

Förutom att vi är experter på Sri Lanka med ett stort kontaktnät har vi inom företaget seniora erfarenheter inom företagsledning/styrning/utveckling och entreprenörskap och kan därför kreativt skräddarsy och vinkla arrangemang utifrån kundens behov och möjligheter.
Vi strävar i varje situation att skapa känslan att ha gjort något gott för en själv, för våra kunder samt för det lokala, en så kallad win-win-win situation.
Vi vill inspirera till resande, lärande, att ta vara på möjligheter och naturligtvis inspirera till personliga upplevelser. Nedan följer exempel på  uppslag och infallsvinklar:

 

Tandvård, Sjukvård

Även om Sri Lanka är ett fattigt land tillhandahålls fri tand och sjukvård. Resurserna räcker inte till alla men spetsen i vården är förvånansvärt hög. Exempelvis inom tandvården utförs avancerade ingrepp. Med kunskap om att tandhälsan är en spegelbild av en människas generella hälsotillstånd och balans blir ayurveda ( mångtusenårig indisk läkekonst som enligt förespråkare ser till helheten) ett intressant inslag både inom direkt men också inom preventiv vård.

Exempel på intressanta frågeställningar kan vara; hur de får resurserna att räcka, hur lärandet och fortbildningen fungerar, var alternativ medicin som ayurveda finns i den traditionella vården och naturligtvis hur eventuella samarbeten med hjälp av ny teknik kan etableras exempelvis inom utbildning och labb. Finns utrymme för medicinsk turism ?

Exempel på möjliga aktiviteter kan vara : besök på universitetssjukhus (trauma/utbildnings enhet), tandläkarpraktik, ayurvedaklinik samt laboratorier mm. Vi kan arrangera möten med bland annat tandläkare, professorer, utbildare och tekniker.

Landets kultur och exotiska natur vävs in efter önskemål med förslagsvis inslag av ayurveda och yoga som är ett relaterat intressant tema. Under möten/ besök kan vi arrangera aktiviteter för medföljare efter önskemål. Genomförandet kräver olika typer av tillstånd från myndigheter och måste planeras i god tid och kräver stort eget engagemang.

GALLE2jungle beaCH3

Arkitekter, projektledare, inredning designers & projektörer

Turismen är en av de industrier som växer kraftigast på Sri Lanka. Det byggs stora hotellkomplex men också många Boutiqe hotell och så kallade “Villas” i mycket speciell exotisk stil. Inspirerade av den kända arkitekten Geoffrey Bawa, (1919-2003, grundare av den sk Tropiska Modernismen) bjuds material och natur in på ett alldeles speciellt sätt.
Det finns även långa traditioner och stor kunskap att skapa vackra inredningar med inhemska träslag som teak, mango och gummiträd.
Att besöka Sri Lanka och studera några av Geoffrey Bawas verk men också kika på nyuppförda Boutiqe hotell i exotiska miljöer och samtidigt träffa företag som bygger och inreder kan ge inspiration till nya lösningar och affärer. Detta kan dessutom skapa möjligheter för samarbeten i projekt och framtida leveranser som exempelvis av inredningar i hardwood etc.
Att studera denna arkitektur och inredningskonst i sitt rätta element, pärlan i Indiska oceanen Sri Lanka, ger naturligt den extra kryddan. Vi jobbar med de bästa i branschen för att sätta rätta känslan på intrycken men också för att konstnärligt dokumentera upplevelsen.

IT konsulter, Start-ups, App-tillverkare och mjukvaruföretagare

” Get yourself a Co-driver”

Se även artikel, “IT nätverk i Sri Lanka”. Det finns många skäl att förlägga en del av ett företags IT-utveckling i Sri Lanka. Landet har handsslag3en utvecklad IT industri, hög utbildningsnivå, låga kostnader, engelska språket samt att de har utvecklad syn på sekretesslagar mm.
Outsourcing har länge varit ett begrepp för kostnadsbesparing och effektivisering.  Avstånd och kulturella skillnader är viktiga att ha med i kalkylen . Inom Travelresearch har vi seniorkompetens inom outsourcing och utveckling  och vår absoluta övertygelse är att kulturella skillnader måste tas på största allvar samt att individer som ska samarbeta måste trimmas ihop tidigt både som personer och med struktur. Vi tror på att börja i liten skala, man mot man, och låta omfånget växa efter behov när samarbete och kemi har etablerats.
Vi förespråkar att man åker och träffar sin nya partner. Vi väljer några lämpliga konsulter i vårt nätverket som ni får träffa under några dagar i Colombo och där praktiska förutsättningar skapas för ett långvarigt samarbete.  Att känna en person och förstå individuella arbetsförutsättningar och att ha viss kunskap om kulturen kommer spara mycket tid och pengar och skapa förutsättningar för ett framgångsrikt lagarbete.

Vi kallar detta” Get yourself a Co-Driver”,  en arbetsresa där man skaffar sig en arbetskamrat under trevliga former vilket naturligvis ska kombineras med en mini-semester i paradiset Sri Lanka. En driven ensamkonsult skaffar sig med stor fördel en ”Co-Driver” i Sri Lanka.
En resa som ger kunskap, affärsrelation och framtida effektivitet och lönsamhet men också en upplevelse i paradiset.

 

Socialt arbete, Fair trade, bistånd & samhällsutveckling 

Se även artikel ”Socialt entreprenörskap i Sri Lanka”.seeelyyn

Sri Lanka har länge räknats som ett av världens fattigaste länder. Ett inbördeskrig som varade nästa 30 år och som tog slut 2009 samt tsunamin 2004 är självklart bidragande orsaker till landets fattigdom.
Landet utvecklas nu i rask takt. Snabbheten beror av flera faktorer. Det är politiskt och inte minst etniskt stabilt. Även om Buddismen (>70%) dominerar lever Buddister, kristna muslimer och hinduer sida vid sida utan synbara konflikter.
Viljan att hjälpa andra är stor. Osjälviskt bjuder man av det man har, fattig som rik. Detta är med stor sannolikhet ett resultat av Buddismen som lära, livsfilosofi och en avgörande faktor till att landet rest sig så snabbt. En företeelse som syns i stort och smått i Sri Lanka och som känns, att helt enkelt göra något gott för andra som känns bra och rätt.

Vi har under flera år jobbat med familjeföretaget Selyn och har även medverkat i att öppna upp en möjlighet att på plats få uppleva denna fairtrade-certifierade verksamhet med både besök i dess olika delar samt i möten med människor. Vi kallar upplevelsen”The Fair Trade Experience”. Det finns en fantastisk historia att studera hur Selyn utvecklats och kommit dit där de är idag med alla strukturer, tankar och ideer. Det är intressant att studera sociala entreprenörers verk och då speciellt Selyn som exempel, vilket ger insikter och kunskaper i arbete att bygga länder som av olika anledningar hamnat i fattigdom och ruin. Ett exempel där utrycket ” Att göra skillnad” får verklig betydelse.

Andra projekt att studera är exempelvis Foundation of Goodness, en välgörenhetsorganisation som uppstod vid återuppbyggnaden efter Tsunamin.

Vi kan skräddarsy ett arrangemang som passar intresse och engagemang för olika frågor kombinerat med att uppleva pärlan i indiska oceanen, Sri Lanka.

Båt och yacht- byggare

Se även artikel “Att bygga båt på Sri Lanka”Båt

På Sri Lanka finns Sydostasiens i särklass största producent av plastbåtar, Neil Marine.  De tillverkar fiskebåtar för regionen, fritidsbåtar för Europa i premiumsegmentet  livbåtar för offshore-industrin och Nordsjön, forsknings fartyg samt båtar åt marinen. Allt detta enligt de strängaste krav för respektive segment i kontrollerad miljö.
Förutom boatyard för båtproduktionen har de även en fabrik för tillverkning av inredningsdetaljer i trä. De använder både lokala träslag och så kallad Burmateak. Traditionen i Sri Lanka bjuder till mycket gott hantverkskunnande.
Vare sig man har intresse av att förlägga serieproduktion i Sri Lanka eller vid intresse att bygga sin one-off yacht är Neil Marine värt ett besök. Förutom goda båtbyggartraditioner har de även en större ingenjörsverksamhet som stöd. Kombinera gärna en visnings/förhandlingsresa med ett uppleva pärlan i indiska Oceanen.

Från sent i höst kommer  yachten på bild  vara klar för lite längre prova på och upplevelseturer utmed Sri Lankas kuster. (Mer om detta kommer inom kort)

För vidare info/intresseanmälan, maila info@srilanka-portalen.se Märk med ”Restips företag”.
Bifoga telefonnummer så ringer vi upp.

© 2022 - sri lanka-portalen