Thursday, 19th of May 2022 Contact us on - info@srilanka-portalen.se

Socialt entreprenörskap i Srilanka

“Att bygga ett land”      -Ett föredömligt exempel för Europa och världen

I skuggan av ett krig skapade en  familj både sysselsättning och trygghet  för mer än 1000 kvinnor(familjer) genom företaget Selyn. Parallellt etablerade samma familj en framtid för barnen genom att starta och driva en internationell utbildning/skola för idag över 3000 elever (RIS, Royal International School). Allt detta gjort i en anda att göra gott och rätt och med omsorg om mänskliga värderingar och natur, utan profit tänk och andra kapitalistiska inslag, utan egentlig modell eller förebild, men med stor klokhet och värme.
Detta är ” The Kurunegala Story”, Selyn Handloom

 

“The Kurunegala story”

(historien handlar om Familjen Sandra Wanduragala, Selyn Handloom och Royal International School )

Familjen:

Mamma Sandra Wanduragala: Advokat och företagare.  En mer rättmätig titel är Social Entreprenör, grundare av företaget Selyn och skolan RIS.

Pappa Newton Peiris: Bokförläggare med politiska ambitioner och uppdrag. Han trycker skolböcker till Sri Lankas barn och är lite som ett levande uppslagsverk.

Dotter Selyna Peiris: Advokat och  affärsutvecklare. Selyna är en modern affärskvinna som valt att viga sin tid att utveckla familjens gärning och företaget Selyn för framtiden och för kvinnans rätt och utveckling i samhället.

Sonen Ravi Peiris: Akademiker och statsvetare. Ravi driver med stora ambitioner familjens skola RIS.

sandra och pappaselyna

Bakgrund

Sri Lanka räknades länge som ett av världens fattigaste länder. Under nästan 30 år pågick ett inbördeskrig som tog slut för 8 år sedan 2009. I kölvattnet fanns sargade familjer, änkor och söndrade samhällsstrukturer.  Men att ta ett land ur fattigdom är svårt och det finns inga enkla grepp.
Det mest grundläggande är att skapa riktiga jobb med lokala förutsättningar och utbildning.

Denna artikel handlar om en familjen Sandra Wanduragala som gjort beundransvärda sociala insatser på landsbygden utanför Kurunegala.
Familjen visar genom sitt arbete vad som egentligen behövs för att få ett samhälle eller ett land på fötter igen efter krig och fattigdom.
Travel Research engagerar sig lokalt på Sri Lanka genom att stödja sociala projekt och ambitioner.

 

 

selyn9selyn2

Familjens arbete

En vilja att göra skillnad, Sandra Wanduragala

I skuggan av kriget såg Sandra Wanduragala hur kvinnor i de fattiga områdena runt Kurunegala förlorade sina män i strid och därmed även sin försörjning. Änkornas alternativ till att åka i väg till storstaden eller till annat land och tjäna pengar var få . Sandra som utövande advokat hade mer medel än sina grannar och startade ett litet väveri i garaget hemma, en workshop för att låta kvinnor komma och jobba för familjens försörjning. På så sätt slapp hon se familjer splittras och barnen fara illa.

selyn11(selyn5

Företaget fick heta Selyn, färgat av dottern Selynas namn. Det fanns säkert liknande initiativ på andra håll, men detta initiativ skiljer sig och har bara fortsatt att utvecklas. Som Sandra säger:

”Det är ingen konst att starta ett företag, svårigheten är att få det att överleva”.

Företag och produkter måste ha en marknad och attraktionskraft som hela tiden utvecklas, annars dör företaget ändå trots bakomliggande goda grunder. Selyn lyckas attrahera marknaden.
Genom en rad kloka beslut med fingertoppskänsla lever Selyn vidare på egna meriter, nu 25 år senare. Överskott från verksamheten återinvesteras hela tiden och verksamheten bedrivs utan vinstintresse men på kommersiella villkor.

Hantverk med traditioner

Verksamheten har fortfarande helt manuella väverier i skogen som håller traditionen vid liv. Att höra vävstolens rytmiska klapprande i skogen är ljuv musik och att se de glada kvinnorna som “Hand loom artists” är en fröjd för ögat.

Men det finns även automatiserade produktionsavsnitt ( ex laserskärning av tyger mm) för ökad produktivitet och minskat svinn. Man tar med andra ord nödvändiga utvecklingssteg så att verksamheten kan fortgå.
Över tiden som produktionen ökat har Selyn och Sandra säkerställt att allt görs på rätt sätt, steg för steg.
Selyn producerar naturvänligt, (notera att textilproduktion ofta är en känd miljöbov),
med genomgående uthålliga metoder utan smutsiga utsläpp i naturen.
Produktionen följer principer enligt WFTO (De är certifierade, vilket är smart, rätt och föredömligt och  som dessutom ger en premium i ett kommersiellt perspektiv).

Utbildning i entreprenörskap

Även om en stor del av produktionen sker inom Selyn har organisationen ett flerstegs program där man utbildar kvinnor i entreprenörskap. Man uppmuntrar och hjälper kvinnorna att starta egen verksamhet. Kvinnorna får förutom utbildning starthjälp till verktyg och material för att komma gång med leveranser.
Selyn har idag  flera hundra så kallade hemarbetare som sakta växer till små företag (workshops) och som bidrar till Selyns tillväxt.

Stöd i vardagen

Så långt det är möjligt tillgodoser Selyn med stödfunktioner runt produktions platserna för att  förenkla  vardagen. Det finns daghem i anslutning till produktionen så att kvinnorna har möjlighet att arbeta och man hjälper även till med sjukförsäkringar. Arbetssituationen anpassas praktiskt så att en fattig jordbruksfamilj kan få livet att gå runt och fungera. Detta är en sund helhetssyn med värme och hjärta som är svår att finna på andra platser och som manar till eftertanke. Tankesättet och strukturen borde vara självklar överallt.

Showroom

Selyn har så kallade “showrooms” och butiker på flera platser i landet, bland annat  i Colombo, Negombo och i Kandy. Ett besök i ett showroom vittnar om en framgångssaga utan slut.
En  explosion av produkter som i grunden är handvävda tyger, så smakligt arrangerade att man vill köpa alldeles för mycket. Tyger, kläder, designleksaker, inredningsdetaljer i sprakande vackra färger och som utstrålar fashion i varje detalj.
Bara fantasin sätter  gränser för vad som kan åstadkommas i framtiden både i form av attraktiva produkter och modern design.

selyn13

Att ta en entreprenörs gärning till framtiden

Selyna Peiris
Selyn är skapat och lever efter en synbart enkel hypotes: att göra något bra och riktigt för andra, i detta fall ur entreprenören Sandras huvud.
Dottern Selyna Peiris, även hon advokat, har tidigt valt att vidareutveckla mamma Sandras gärning, att ta det goda och nödvändiga till nya höjder.
Som affärsutvecklare tar hon hjälp av internet och sociala medier för att effektivt bygga och sprida varumärket och på ett sätt som uttrycker både stil och stolthet, men framförallt modernt.

Selyn startades ursprungligen med delvis feministiska förtecken. Selyna driver idag det arbetet på en hög nivå. Hon arbetar exempelvis med entreprenörsutbildningar som syftar till att stärka kvinnors självkänsla och förmåga att starta eget, men även i större sammanhang för kvinnans rätt i samhället parallellt med den dagliga driften av företaget.
Vad vi ser är entreprenören Sandras gärning som styrs in i framtiden med dottern Selyna vid rodret.
En modern social entreprenör som tar viktiga steg och visar att det går att fortsätta att göra rätt och riktigt 2016 och framåt.

När man handlar på Selyn…

När man handlar på Selyn får man vackra produkter med naturliga färger och stil .
Samtidigt  stödjer man lokal produktion i fattiga områden.
Man bidrar också till den goda saken, dvs kvinnors rätt och arbete samt sist men inte minst, man handlar Fairtrade och grönt.

Som kund stödjer man helt enkelt en god sak rakt igenom och har som konsument handlat föredömligt.

selyn3selyn14

För vidare info/intresse, maila info@srilanka-portalen.se
Märk med ”Selyn”.
Bifoga telefonnummer så ringer vi upp.

 

© 2022 - sri lanka-portalen