Thursday, 19th of May 2022 Contact us on - info@srilanka-portalen.se

Att bo och jobba som svensk i Sri Lanka

Att packa väskan och sticka till varmare breddgrader för en längre period är både häftigt, spännande och otroligt lärorikt på många sätt, men det finns en del saker och faktorer man bör tänka på innan man åker, samt en del saker som kan vara bra att veta om landet innan er avresa.

  ”med företaget på fickan”

När människor väljer att bosätta sig i ett annat land för en längre period kan det vara av många olika anledningar; pga jobb, att man gått i pension, att man vill uppleva en ny kultur, eller som i vårt fall att vi beslutade oss för att ta vårt företag på fickan och leva i det landet vi valt att jobba mot.

Vi driver inga direkta verksamheter i Sri Lanka utan vi jobbar ”mot” Sri Lanka där vi bland annat organiserar rundresor och genomför olika typer av projekt och uppdrag. Oavsett vad anledningen är att bosätta sig i landet så är det ett perfekt val när det kommer till ”long stay” (Läs mer om hur vi kan arrangera med lägenheter osv i Colombo under kategorin ”boende”). Det är ett säkert och tryggt land med låg kriminalitet och en extremt vänlig lokalbefolkning som är otroligt hjälpsam. Det är ett litet land där det mesta ligger relativt nära och som enkelt kan upplevas genom kortare ”små resor” under perioden man valt att vara borta. Det är billigare än Sverige även om det inte är ett superbilligt land, men mat och dryck är betydligt billigare än hemma. Sri Lanka är dessutom en åretruntdestination vilket betyder att någonstans i landet är det fint och sol-säkert vilken årstid man än väljer att resa. Colombo som ligger på landets västkust har högsäsong när Sverige har vinter vilket passar väldigt bra då det är den perioden många vill vara borta från kalla Sverige.

DSC_0416DSC_0453

Innan avresa måste saker  ordnas på hemmaplan så att hemmet inte står och förfaller eller verkar tomt och övergivet.

♥  Många väljer att hyra ut sitt hus/lägenhet under perioden man är borta, varav vi valde att hyra ut en del av vårt hus. Annars är en annan rekommendation att be någon snäll granne se över ert hus/lägenhet med jämna mellanrum så att allt står rätt till.

♥  Ett annat tips är att ha ordentliga larmsystem i hustet.

♥  Det kan vara bra att adressändra under perioden så att någon släkting eller god vän kan ta hand om posten.

♥   Det kan även vara bra att automatisera alla betalningar av räkningar, dvs ordna autogiro så att allt kan styras via nätet.

♥   Se över ert försäkringsskydd om ni ska vara borta n längre period. Hemförsäkringen räcker ett visst antal dagar och därefter krävs tillägg.

♥   Se över vaccinationer för de områden ni kommer att vistas i.

♥   Ta med elektronisk utrustning som datorer, mobiler och kameror som ni kan tänkas behöva under er vistelse. Om du är beroende av exempelvis din dator kan det vara bra att ha dubbel uppsättning då elektronik tar extremt stor skada av den höga luftfuktigheten i landet. Det är ett tips att använda sig av Apple och Mac då det enkelt finns service att få för dessa märken.

 DSC_0393DSC_0851

Även om Sri Lanka är ett relativt enkelt land att bo i och som har de flesta bekvämligheter är det ändå saker som kan vara bra att veta om landet och lokalbefolkningen som underlättar och undviker onödiga överraskningar…

♣   Det gäller från början till slut att ha tålamod eftersom det mesta i landet tar mer än dubbelt så lång tid som i Sverige, ordet effektivitet är ett mindre känt uttryck. Att exempelvis handla i mataffärer är inte som att handla på ICA, och Shop & Go är bara att glömma. Generellt är Srilankeser ett folk som inte alls har bråttom och som vägrar att stressa (mycket kan bero på värmen) men för ett stressat och effektivt folk som svenskar kan detta ses som ett orosmoment. Vi föreslår att man tar ett extra djupt andetag och njuter av stressen att inte behöva stressa.

♣   Srilankaner kallas ofta för ”det leende folket” vilket man snabbt förstår varför. Dom är extremt glada och ler nästan jämt. Bli inte förvånad om främlingar börjar prata med dig på gatan, bussen eller i affären, det är helt normalt, de är oftast bara extremt nyfiken på dig. Det är snarare onormalt att inte hälsa på personen framför en i matkön, eller människor man möter på gatan. Det kan vara lite ovant för den reserverade svensken, men du vänjer sig snabbt och inser att det faktiskt är rätt trevligt. Vi har gjort fantastiska möten under vår vistelse i Mount Lavinia (Colombo) på våra strandpromenader där vi varje morgon tar en runda. Det är möten som blir minnen för livet.

♣   Sri Lanka är ett land med många religioner där Buddhismen helt klart dominerar, men det betyder att landet har både kyrkor, moskéer och tempel.

♣   Det är billigare att ha städhjälp än att köpa rengöringsmedel i affären.

♣   Trafiken i Colombo kan uppfattas som väldigt hektisk. Man bör undvika att ge sig ut på vägarna tidigt på morgonen under ”office traffic”, mitt på dagen då det är ”school traffic” eller sen eftermiddag då det är ”office traffic” igen. Generellt är staden ganska full med trafik oavsett när man väljer att åka varför Mount Lavinia Beach är ett perfekt ställe att bo på.

♣   En gång i månaden är det ”Poya” en Buddistisk högtid som firas varje fullmåne. Denna dag är det mesta stängt och alkohol är förbjuden på alla barer och restauranger. Inte ens hotell har lov att servera. Det positiva är att trafiken blir överkomlig i staden.

♣   Svenskar är vana att resa kommunalt där lokaltrafiken är extremt organiserad med tidtabeller, bestämda rutter och hållplatser osv. Sri Lanka har inget av detta vilket gör att bussar mm inte är att rekommendera. Tuc tucs är ett utmärkt val när du ska ta dig fram i en stad som Colombo. Dom finns i varje gatuhörn vilken tid på dygnet du än väljer att åka. Ska du åka längre sträckor utanför Colombo är rekommendationen bil och chaufför.

För vidare info/intresse, maila info@srilanka-portalen.se
Märk med ditt ärende.
Bifoga telefonnummer så ringer vi upp.

© 2022 - sri lanka-portalen