Thursday, 19th of May 2022 Contact us on - info@srilanka-portalen.se

Missa inte att göra i Sri Lanka

Sri Lanka, som tidigare gått under namnet Ceylon, börjar nu mer och mer komma upp på människors läppar och har på den senaste tiden omtalats en hel del i media, men är fortfarande för det flesta en relativ okänd destination. När det talas om Sri Lanka är det ofta i återkommande sammanhang som exempelvis deras teodlingar, stora tefabriker, oranga munkar och deras många vackra tempelbyggnader. Det vilar en mystik över landet som ofta framhävs i bilder och text på olika sätt. Det är inte en missvisande bild, Sri Lanka har allt detta, men missvisande på så vis att landet har så mycket mer att erbjuda som aldrig riktigt kommer fram. Det beror mycket på lankesernas egen oförmåga att förmedla landets skatter till dess besökare, de förstår inte alltid hur fantastiskt Sri Lanka faktiskt är.
En av vår stora ambition är därför att lyfta fram människors olika intressen och kombinera dessa på ett kul sätt i deras semester. Vi vill framhäva vad som gör detta land så unikt.

 

Visste du exempelvis att…

Ridning:

  • Horse-Safari1-edit…  Du kan faktiskt uppleva Sri Lanka från hästryggen? Kombinera din resa med ett par dagar till häst. Hästarna befinner sig några timmar norr om Colombo i staden Kalpitya där man utgår ifrån. Därefter planeras din resa efter dina önskemål. Du kan välja att antingen uppleva närområdet till häst under några dagar där ni exempelvis galopperar fram längs öde vita stränder med endast havet som utsikt, ni utforskar områdets häftiga laguner, fiskeområden och kyrkor. Ni badar med hästarna och har mysiga picknics på stranden. Eller så kan ni välja att åka ut på så kallade ”hästsafaris” där ni väljer olika destinationer i landet ni vill uppleva och får era hästar transporterade till varje destination. Detta kan skräddarsys eller sättas ihop genom redan planerade rutter. Detta är i alla fall upplevelser ni sent kommer glömma och som är aktiviteter som i dagsläget är näst intill okända.

Kitesurf:

  • KITE 2-edited…Sri Lanka är även en superdestination för dig som är intresserad av Kitesurf och som vill ha en fartfylld semester. Kalpitya är inte bara stället för hästälskaren utan är faktiskt det stället i landet som är bäst ägnat för kitesurf och som är näst intill helt oexploaterat från turism. Området har den perfekta kombinationen av hårda direktvindar från havet, som kommer upp i 20-27 knop, och ”flatwater” i lagunerna skyddade bakom km långa sandbanker. Det finns topputrustning du kan hyra på plats med bra instruktörer och bra säkerhetsutrustning, eller om du vill ta med dig din egen utrustning. Säsongen för kitesurf börjar i april och sträcker sig till oktober och därefter av tar vinden och klimatet ändras.

Rafting:

  • rafting…Kitulgala är ett mecka för dig som gillar äventyr, vatten och natur. Kasta dig ner för floden för ett ”white river rafting” äventyr du sent kommer att glömma. Besök Kelani River i den lugna landsbyn Kitulgala och bo på Raftersretreat som är beläget praktiskt taget ”mitt i Kelanis virvlar”. Bara att spendera en natt på detta pittoreska hotell är en upplevelse för sig. Hotellrummen är enkla men fästa i träden precis vid kanten av floden vilket ger en fantastisk utsikt. Omgivningarna ger verkligen känslan att vara mitt inne i en Indiana Jones film och ägaren av hotellet vi bor på ser ut att vara tagen direkt ur filmerna själv. Svårighets-graden för rafting varierar efter säsong och regnperiod så be gärna om väderuppdatering och information innan du bokar din resa. Turen är 7 km lång och innehåller ca 7 ”rapids” och avslutas med att du på egen hand flyter på floden sista biten tillbaka till hotellet. Raftingen kan enkelt kombineras med andra aktiviteter som bland annat; mountainbike, fågelskådning och vattenfallsklättring. Bäst säsong för rafting är mellan april-november.

Fågelskådning:

  • fågel1…Sri Lanka är ett riktigt paradis när det kommer till fågelskådning. Landet är hem för över 400 olika arter tack vare landets varierade landskap och klimat. Bästa tiden att skåda fåglar är mellan februari och mars då det inte är någon monsunperiod i landet samt att flyttfåglarna fortfarande är kvar.Sinharaja Rainforest, belägen i Sri Lankas sydvästra lågland och som även är med på UNESCOs världsarvs lista, är Sri Lankas viktigaste område för fåglar. Området har 19 av landets 20 inhemska arter och helt klart värt ett besök. En annan viktig nationalpark för fågelskådare är Bundala nationalpark, en park som sträcker sig 20 km längs kusten mellan Kirinda och Hambantota. Parken är hem för tusentals fåglar närmare 150 olika arter. Utöver dessa bör du besöka Kumana i öst, Horton Plains i ”hill country”, Kitulgala forest i väst,  och Udawalawe i syd .

Camping:

  • blogg sofia 648…Sri Lanka har ett antal olika ställen perfekt ägnade för camping. Det är perfekt för dig som älskar djur och natur men som vill komma naturen lite närmare. Du kan själv välja ”nivån” eller standarden på Campingen efter hur bekvämt du vill bo. För dig som vill bo lite bekvämare föreslår vi att du prövar camping i anslutning till exempelvis Yala nationalpark där man bor i så kallad ”lyxtält” som har alla bekvämligheter du kan tänka dig men som ändå ger känslan av att vara nära naturen och parkens djur. För dig som vill ha lite mer äventyr kan hänga med på en natt i Kitulgalas omgivningar. Vi packar tält och det som behövs och tar oss till andra sidan av floden,går genom snårig regnskog, klättrar uppför sluttningar, korsar vattenfall och sätter upp tältet i anslutning till en naturlig pool vid ett vattenfall där man kan bada efter vandringen. Sedan spenderas natten i tält till ljudet av vattenfallet i bakgrunden. Det finns även chans att se leoparder när mörkret faller på.

Upsailing:

  • upsailing2…Sri Lanka har ett coolt ställe för dig som inte är rädd för höjder och som gillar adrenalin. Kitulgala är inte endast stället för rafting och camping utan har ett högt vattenfall där Upsailing är en självklar aktivitet. Jeepturen dit är ett äventyr i sig där bilen tar sig fram på vägar som inte ser ut att vara körbara. Naturen är ”breathtaking” och vägarna slingrar sig mellan teplantage och små byar där människor faktiskt bor. Framme vid vattenfallet kontrolleras och monteras säkerhetsutrustning. Sedan ges instruktioner innan man klättrar nerför det forsande vattenfallet. De vackra omgivningarna i kombination med det dånande vattenfallet och adrenalinet gör detta till en aktivitet vi rekommenderar.

 

Fiske:

  • fiskSri Lanka är perfekt för dig som är intresserad av fiske. Aktiviteten är inte speciellt utvecklad i landet vilket vi försöker att ändra på och som vi enkelt kan organisera för dig som är intresserad. Landet kryllar av fiskebåtar och läcker seafood så fisk är det gott om. Vi rekommenderar att åka till Kitulgala och fiska i floden Kelani som är full av fisk och som även har en del endemiska fiskearter. Nattfiske går även att arrangera.

Blåval-safari:

  • val…Att det blåa havet utanför Sri Lankas kust inte bara är hem för fiskar och delfiner utan även hem för mycket större djur än så, nämligen världens största däggdjur, blåvalen som kan bli uppåt 30 meter lång. Många reser jorden över för att få se dessa varelser och de bor faktiskt utanför landets kust. Så ta chansen att åka ut på Indiska Oceanens vatten för att se dessa enorma varelser. Du kan se valarna året runt då de förflyttar sig beroende på strömmar och klimat. Mellan oktober och april är det “val-säsong” på sydkusten och turerna utgår från strandbyn Mirissa. Du kan även se andra djur som späckhuggare, delfiner och kaskelotter som kan bli uppåt 20 meter. Mellan april till september är det störst chans att se blåval från östkusten och turerna utgår från staden Trincomalee. Kalplitya har även vatten där blåvalen håller till.

Surf:

  • DSC_0382 (1)…Sri Lanka har bra vågor året runt som erbjuder både erfarna och nybörjare surfare bra surfmöjligheter. Arugambay som även kallas för Sri Lankas ”surfers paradise” är det mest kända stället för surf och som har ett antal spots där surfare samlas från världens alla hörn under säsong. Arugambay bör besökas mellan april och september för bästa vågorna och när vädret är som stabilast. På vinterhalvåret är Hikkaduwa ett bra ställe. Det finns ett antal surfcamps och ställen som arrangerar bra klasser eller om du själv vill hyra din egna bräda och ge dig ut i vågorna på egen hand.

För vidare info/intresse, maila info@srilanka-portalen.se
Märk med ”restips”.
Bifoga telefonnummer så ringer vi upp. Eller besök www.travelresearch.se för mer information om resor till Sri Lanka

© 2022 - sri lanka-portalen