Thursday, 19th of May 2022 Contact us on - info@srilanka-portalen.se

Det Lankesiska köket …och hur du lagar mat själv

Ett alltid lika hett ämne är mat! Det är något vi måste ha varje dag om vi ska må bra!
Eftersom vi till och från i ca 3 år har bott på Sri Lanka så har vi lärt oss en del av hur det fungerar där.
Köket är inte jättestort, vi västerlänningar är vana vid lite större variation. Variationen finns visserligen men då på större hotell med lite finare restauranger. Med en land så rik på kryddor och ingredienser som Sri Lanka är det ingen hemlighet att maten här är lika spännande som välsmakande. Under högtider står maten i centrum och folket spenderar många timmar framför spisen för att tillaga dessa extraordinära rätter med mycket kärlek och omsorg som får svenska köttbullar att blekna. Deras olika metoder för att mala och rosta kryddor och örter ger en varierad och spännande smakupplevelse. Förutom ris är chili det som dominerar i de flesta maträtter.

Maten på ön

Eftersom Sri Lanka är en ö finns det gott om fisk och skaldjur, oftast väldigt färsk. Krabborna är mindre och räkorna större, tvärt om mot hemma, men så goda! Fläskkött, kyckling och fisk är råvaror som alltid finns att få tag på i de flesta mataffärer, medan  nötkött är svårare. Får man tag i det så är det inte speciellt gott i alla fall. Det sägs att det bland annat beror på kvaliten på gräset som korna äter samt själva hängningsprocessen!

Rice & Curry

Basen i de flesta rätter är ris som serveras på många olika sätt. Det mest populära är ”rice and curry” vilket de flesta lokala äter både som frukost, lunch och middag.
Sri Lankansk Rice & curry serveras vanligtvis som en mängd olika välkryddade smårätter ofta innehållande, grönsaker, kött, fisk och lokala kryddor och örter (Lankesisk tapas). Chili används friskt i de flesta blandningarna samt andra ingredienser som gurkmeja, kanel, kardemumma, koriander, curryblad, senap och kokosmjölk där chili framträder starkast. Torkad fisk är även en smaktillsats som ofta förekommer. Detta äts med ris och med något tillbehör som en mangochutney och papadam. Papadam är som ett salt chips gjort på rismjöl som friteras i olja.
Det tar ofta många timmar att förbereda en riktig ”rice & curry” och vill man ha det till frukost får man oftast beställa det dagen innan.

Devilled dishes

För den chiliälskande är “devilled” något som definitivt ska DSC_0764_225x111prövas. Det är antingen kyckling, räkor, fläsk eller nötkött  som blandas med en chilibaserad sås och andra grönsaker. Serveras oftast med ris och är mycket stark vilket kan anas från namnvalet.

Street Food
roti

Det finns en del ” snabbmat” att tillgå i städerna. Fylld roti är ett bra exempel. Det är en tunt kavlad deg som är fylld med grönsaker( chili är ett måste), kyckling, fisk eller liknande. Den viks ihop till en trekant, steks i panna och äts med händerna, inget kladd inget spill! Mc Donalds kan slänga sig i väggen!
Ett annat exempel är kottu roti som är lite åt vår pytt i panna. I stället för potatis är det rotibrödet som är hackat och stekt tillsammans med färska grönsaker, ägg exempelvis kyckling och en massa kryddor.
Utöver dessa olika typer av roti är de lankesiska “bullarna” dominerande i gatustånden som är fyllda med exempelvis kyckling,fisk eller grönsaker.
Styrkan är det inget fel på så det är bra att ha vatten eller liknande till hands.

Hoppers

Denna lokala specialitet äts flitigt av de flesta Sri Lankaner. Den består av en skålformad knaprig pannkaka som skickligt tillagas i en het panna och ofta serveras med ett stekt ägg eller banan i mitten. Som tillbehör äts ofta en curry och/eller en stark sambol (chiliröra).

“Hemlagat”

Vi har nu denna omgång bott på Sri Lanka i ca 6 månader! Vi har varvat restaurangmat med en del hemlagat och det har fungerat mycket bra, man måste bara ha lite inspiration och kunskap om vad man kan åstadkomma med råvarorna som finns.
Här kommer lite tips på hur det kan gå till och hur vi själva gjorde med vår matlagning!
Några exempel:
♠ Färsk tonfiskstek: (ca 50:-/kg) endast stekt med salt och peppar lite lätt på bägge sidor.
♠ Stora okokta räkor, huvudena tas bort, steks i en härlig blandning av olja vitlök, chili och salt.
♠ Olika grönsaker ( exempelvis pumpa,aubergine,lök,paprika, ladiesfingers eller lankesisk svamp ) som först steks i lite olja och kryddor. Därefter tillsätts kokospulver,kokosmjölk och kryddor efter smak. (Kokospulver fungerar som redning och smaktillsättare och är en väldigt bra produkt för olika typer av rätter)
♠ Kycklingburgare: kycklingfärs (mycket bra) blandas med salt,lök,chili,vitlök, ägg och annat som man kan tänka sig, formas därefter till hamburgare och steks i olja!
Potatis finns att köpa så en gång gjorde vi potatismos till. Kankuun(spenatliknande växt) som steks i olja med vitlök,lite tomatsås och salt och peppar är ett annat fantastiskt tillbehör som passar till det mesta och är  mycket gott! Vi funderar starkt på hur vi ska få denna spännande grönsak till Sverige.

♠ Soppa är en bra rätt att ta till när man har mycket grönsaker i kylen (Ett tips är att ta med en stavmixer hemifrån). Stek lök i lite olja och lägg sedan sen i bitar av pumpa och sötpotatis som ska kokas i vatten med grönsaksbuljong. Mixa därefter och häll i kokosmjölk(finns inte grädde eller créme fraiche) krydda med det som känns bra, tex vitlök,peppar salt mm. Ingefära och lime är väldigt bra smakförstärkare.
Aioli fungerar bra att göra, men det är lite för varmt så gör det långsamt! Äggulor vispas med helst dijonsenap och vinäger. DROPPA därefter i olja och vispa kraftigt! Krydda med salt vitlök lime eller citron! Supergott att ha i en klick i soppan. Servera exempelvis med rostat vitlöksbröd.

♠ Fisksoppa: Eftersom skaldjur är både billigt och lätt att få tag i är en fisksoppa given. Gör först en bas med lök och potatis i bitar som kokas i buljong. Därefter hälls kokosmjölk eller mjölk ner i grytan och mot slutet läggs bitar av färsk fisk i. Sist men inte minst tillsätts  stora räkor eller andra skaldjur som vi först stekt i olja,vitlök och chili.
Avnjuts bäst med ett gott bröd (finns inte så mycket att välja på) och självklart med aioli till!

prawnsblogg sofia 504

Detta var några exempel på maträtter man kan laga när det finns ett kök att tillgå! Det är kul att varva sin “egen” mat med restaurangmat och komma fram till att det vi lagat själva verkligen håller och ibland faktiskt är godare än det som går att hitta på de lokala restaurangerna.

För vidare info/intresse, maila info@srilanka-portalen.se
Märk ditt mail med ditt ärende.
Bifoga telefonnummer så ringer vi upp.

© 2022 - sri lanka-portalen